tirsdag den 16. august 2011

Deadman Wonderland



Jeg valgte at starte med at læse serien på grund af linket til Eureka Seven, da det er samme tegner der er inde over. Og det gik jo ret godt sidste gang. Men Deadman Wonderland er nu noget anderledes end Eureka Seven. Ikke mindst fordi der er så meget mere vold. Hvilket faktisk er det, det meste går ud på i den mørke serie Deadman Wonderland. Vold og død... på mange kreative måder. Og dog...

Tokyo er ødelagt af et kæmpemæssigt jordskælv, der har efterladt børn og unge alene i et kaos. En sådan ung dreng, nyder år efter, endelig sit skoleliv, da han pludselig er vidne til klassekammeraternes voldsomme død, da en 'Rød mand' dræber hele hans klasse. Da han (u)heldigvis er den eneste, der overlever, bliver han sigtet for mord på sine bedste venner. Han bliver sendt til det private fængsel Deadman Wonderland - et fængsel for forbryderne, men en forlystelsespark for befolkningen!

-Ja, det lyder ret... specielt og ikke som en serie man kan tage seriøst. Men inde i galskaben, ligger der en anden historie gemt, der er klart mere interessant. Det er i denne historie, man godt kan se ligheder mellem Eureka Seven og DM, selvom det ikke er samme forfatter. Selv i al den vold og kaos, ligger der faktisk en kærlighedshistorie og et drama indenunder og lurer, selv med alt det mørke der følger med. Og det bløder op for al den vold der nu engang er i serien.
Problemet er ikke volden i sig selv, men mere at den virker så meningsløs, men da serien selv ser dette, fx ved at hovedpersonen reagerer på det, er det til at holde ud, selvom jeg vil tro nogle bare læser serien for den....lidt for kreative volds skyld - og alle kvinderne, der er meget... mere strategisk fyldige end de fleste i fx Eureka. Det må man vist bare tage med, men som altid tænker man: føler de ikke at deres historie er spændende nok, så de ikke behøvede de billige point... Det er da okay med et par barmfagre kvinder, de findes jo faktisk, men absolut alle kvinder, der til tider bliver vist i en rimelig strategisk overvejet vinkel? (det kunne dog være meget værre, men så var vi også ovre i en anden genre..) Men det gør bare, at man måske ikke tager historien helt seriøst. For kvindernes rolle i serien er egentlig i sig selv fin.
Selve stedet Deadman Wondeland er rimelig syret og de halvhjertede reaktioner fra samfundet giver ikke nok mening, eller bliver i hvert fald ikke videregivet ordentligt. Men hele historiens egentlige omdrejningspunkt, jordskælvet og alle de liv der blev påvirket af det, engagerer en i historien. I mange tegneserier kan man klart mærke, at frygten for et kæmpejordskælv ligger i dybt i den japanske bevidsthed - med god grund... og det er ret skræmmende.
Så... Jeg ville nok være hoppet af, hvis ikke plottet var så godt, og mysteriet om den røde mand må ses til ende.



Ingen kommentarer: